3dprinten…servet en tafellakens?

Posted by: revelating Tags: There is no tags | Categories: Uncategorized

August
14

Dat 3dPrinten geld oplevert in prototyping en het maken complexe vormen, wist je vast al wel. Voor veel van onze klanten is het nieuw te weten dat ook voor kleine series het zeer geschikt is. Kortom, eindelijk een oplossing voor de categorie `te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken´.

on demand printing23dPrinten wordt veel ingezet voor productie van een enkel stuk. Dat ene prototype of dat specifieke verzoek tot maatwerk. Immers, de kosten van iedere print is even hoog….toch?

Niet helemaal, vanwege allerlei taken erom heen (voorbereiden, instellen, inplannen en inrichten printer, etc) ligt de stuksprijs van een serie prints van een ideaal’ uitgenutte printer lager. Daarmee wordt een klein serie printen ineens toch interessant.

 

 

Printen van mallen tbv (spuit)gieten.

geprinte malDe keuze tussen printen en gieten is niet zwart-wit. Steeds meer bedrijven ontdekken en testen de mogelijkheden van het printen van mallen en matrijzen. Daarmee kunnen kleine series (100-250 stuks) gegoten worden, zonder kwaliteitverlies. Ideaal voor een eerste testserie of een kleine order. Bijkomend voordeel: omdat het uiteindelijke productieproces identiek is aan de ‘massaproductie’ variant, heb je ook proceskwaliteit aangetoond.

Een mooi voorbeeld hiervan is Boy, die op de Fakuma beurs presenteert hoe ze kunststof inzetstukken print voor een metalen moedermatrijs. De investeringskosten zijn volgens Boy veel geringer en de doorlooptijd veel korter, omdat je geen volledige matrijs freest maar alleen de benodigde vorminzet 3D print.

Comments are closed.