Enthousiaste reacties op het ontwerp voor de te 3dPrinten vergaderlocatie

Posted by: revelating Tags: There is no tags | Categories: Uncategorized

June
6

De Dutch Construction Hackathon, onderdeel van het Startup Fest Europe dat op 27 mei plaatsvond was een enorm succes. Ook voor Revelating.

Doel van dit event was het vinden en ontwikkelen van innovatieve ideeën, producten en oplossingen die bijdragen aan de innovatie van de bouwsector. Start-ups en innovators in de bouwsector kwamen hier samen om tot ‘smart solutions’ voor diverse baanbrekende opdrachtgevers te komen.  

Een nieuwe technologie zoals 3dPrinten mag daar natuurlijk niet ontbreken.

Mogelijkheden van 3dPrinten

Tijdens de hackathon hebben wij samen met een aantal start-ups onderzocht of het (nu al) mogelijk is om voor een van onze opdrachtgevers – De Slaapfabriek uit Teuge – een compleet nieuwe vergaderlocatie te 3dPrinten. Randvoorwaarden hierbij waren dat het ontwerp iconisch moest zijn en de bouw en het gebruik duurzaam en betaalbaar. Of dat gelukt is? Daarover hierna meer, maar de antwoorden zijn achtereenvolgens:

JA, JA en zeer waarschijnlijk.

Prachtig iconisch ontwerp

wervelArchitect Pim van Wylick van de Form Foundation heeft absoluut een prachtig en iconisch ontwerp gemaakt. Het ontwerp stelt de wervelingen voor die achter een vliegtuig ontstaan en speelt daarmee helemaal in op de unieke locatie van de Slaapfabriek: vliegveld Teuge. Bovendien wordt er optimaal gebruik gemaakt van de vormvrijheid die 3dPrinten biedt.

 

 

Van ontwerp naar 3dPrinten

Ja, dit ontwerp willen we écht gaan 3dPrinten. De medewerkers van Cybe Construction, een specialist in het printen van beton en de architect hebben een eerste printplan geschetst voor dit ontwerp. Het is de bedoeling dat de vergaderruimte in delen op de locatie van De Slaapfabriek in 10 dagen wordt geprint. En dat is gelijk een van de grote voordelen van printen: snelheid, doordat er geen tijdrovende bekisting nodig is.

 

Vormvrijheid en duurzaamheid

3dPrinten biedt naast vormvrijheid, waar de architect met zijn ontwerp dankbaar gebruik van maakt, nog een groot voordeel: er kan duurzamer geproduceerd worden dan bij een traditioneel betonnen gebouw. Bij 3dPrinten wordt bovendien alleen dat materiaal gebruikt dat in het ontwerp is opgenomen. Door het ontwerp hol te maken wordt er beduidend minder beton gebruikt. De holle ruimtes worden opgevuld met schelpen. Dit heeft niet alleen een grote isolerende werking, ook kunnen de schelpen in het geval van sloop worden hergebruikt. De duurzaamheid van dit gebouw wordt verder vergroot doordat het zo is ontworpen dat er geen directe lichtinval van de zon mogelijk is. En verder wordt er ingezet op het gebruik van zonne-energie en warmte koude koppeling.

Comments are closed.