3D printing is een nieuwe Productmethode..

..die een digitaal bestand omzet naar een fysiek voorwerp. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D printer. 3d Printing kan met allerlei materialen: met kunststoffen en keramiek, van metalen tot eten.

3dprintingEerst wordt het ontwerp getekend (of gescand) in een softwarepakket, zoals autocad. Daarna wordt de tekening omgezet naar een bestand dat de 3dPrinter instructies geeft. Vervolgens start het fysieke printproces, waarin de printer opwarmt, start met printen en uiteindelijk gecontroleerd afkoelt. Na afronding van het printen kan nog een nabewerking nodig zijn, zoals kleuren, lakken of polijsten.

 

Onderstaand filmpje van Stratasys geeft een goed beeld van hoe het proces werkt

 

Voorbeelden van 3d printing

Er zijn heel veel voorbeelden en toepassingen te vinden. Hieronder vind je een selectie van op  consumenten georienteerde producten. We associeren 3dPrinting heel gauw alleen met gadgets en plastic “troep”.  Deze collage met o.a. meubels, sieraden, schoenen en vazen laat zien dat we dat stadium  al lang voorbij zijn. En zoals je ziet gaat het materiaalgebruik ook verder dan kunststoffen. Printen in metalen, keramiek en houtachtigen is volledig ingeburgerd.

 

collage horizontal2 collage horizontal2

3dPrinting raakt ook de industriële toepassingen.

Sterker nog, we zien de grootste vlucht in toepassingen in deze sector. HIer worden bv onderdelen voor machines of motoren geprint. Vaak met geavanceerde toepassingen. Regelmatig ontstaan er nieuwe ontwerpen, die functionaliteit integreren in één tekening, waardoor assemblage achteraf niet meer nodig is. Nieuwe mogelijkheden die in het bestaande productielandschap niet mogelijk zijn.

 


De toepassing 3d printing

3D Printing zorgt voor een ware aardverschuiving in hoe bedrijven opereren.  Doordat ontwerpen makkelijker wordt en productie van kleine oplagen goedkoper, zullen bedrijven wezenlijk anders kunnen concurreren. Denk maar na:

• Lokale productie: niet meer importeren uit china, maar ‘om de hoek’ printen
• Maatwerk: geen genoegen meer nemen met standaard producten. Individualiseren wordt de norm
• Rol van de consument: de consument zal zelf meer aan het stuur zitten van het ontwerp- en het productieproces
 Klik hier voor de toepassing van 3dPrinting voor u…