January
20

Woensdag gaat het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos weer van start, met als thema: de vierde industriële revolutie. Tijdens verschillende debatten wordt gepraat over de “grote technologische veranderingen in de wereld” waaronder 3dPrinten.  Ook benieuwd welke spanningsvelden gaan ontstaan?

Uit een enquete bleek dat er de komende vijf jaar naar verwachting netto vijf miljoen banen zullen verdwijnen door onder meer robotisering en de toepassing van nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en 3d-printers. Tegelijkertijd zien we ook nieuwe banen ontstaan of in belang toenemen. Wij zien zelf nu al de volgende conflicten ontstaan:

  • Veranderende rol van de tussenhandel: bestaat deze nog of verdwijnt die door de digitalisering van productie, waardoor voorraden niet meer nodig zijn en on demand / on location geproduceerd wordt?
  • Verschuiving van de regierol: In de bouwwereld heeft nu de aannemer de regie. Dit verandert met het 3dprinten van beton, met daarin alle toebehoren zoals leidingen mee geprint. De architect kan dan ook kiezen voor een andere supplychain onder regie van de betonprinter.
  • Shake-out op design en vormgeving: als consumenten zelf gaan ontwerpen en produceren, zal voor de middelmatige ontwerper er geen werk zijn. In contrast daarmee, zullen kwalitatieve hoogstaande designers extra werk krijgen om maximaal te profiteren van de flexibiliteit van 3dPrinten
  • Einde van de mogol, geboorte van global MKB. Schaalvoordelen verdwijnen door de ditigalisering van productie. Met als gevolg dat een klein bedrijf wereldwijd aanwezig kan zijn, zonder grote investeringen in machineparken en panden wereldwijd.

Was u onverhoopt niet uitgenodigd voor het WorldEconomicForum en wil u toch met gelijkgestemden de vierde industriële revolutie ontdekken, stap dan in een van onze “Shared Innovation”-groepen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Comments are closed.